Natura

"Omul este cuprins de natura. Unii o numesc frumusete. Peste ani omul isi aduce aminte de momentul de fericire trait, care s-a sadit durabil in fiinta sa. Poate ca nu mai stie locul, poate ca acum imaginea este neclara, dar i s-a infiripat in minte pentru totdeauna"
Peter Sragher (1960)

marți, 20 aprilie 2010

Sejur Egipt

Vacanța noastra în Egipt - Sharm El Sheikh - Hotel Maritim Jolie Ville Royal Peninsula Hotel & Resort/27.03.2010-10.04.2010

Simplitatea soarelui, a mării și a nisipului, luxul hotelurilor de cinci stele, sporturi de apă, cumpărături și distracții. Acesta este Sharm el Sheikh, una dintre cele mai dezvoltate stațiuni turistice din peninsula Sinai.


Sharm el Sheikh este o adevărată Mecca pentru pasionații de scufundări sau snorkeling și din acest punct de vedere, stațiunea și hotelurile sunt foarte bine pregătite, hotelul la care am fost cazați Maritim Jolie Ville are inclus în All Inclusiv echipament de snorkeling (ochelari și tub). Apa Mării Roșii este limpede, curată, iar plajele sunt foarte aproape de recifele de corali. Aici se găsește a doua barieră de corali ca mărime din lume, iar bogăția lumii marine din zona dintre Sharm El Sheikh și Dahab oferă amintiri de neuitat.

Resort-urile se întind pe suprafețe destul de mari, unele fiind situate chiar pe plajă, la Marea Roșie; din păcate hotelul MJV Royal Peninsula nu a avut plaja proprie însă ca orice hotel de 5 stele care se respectă a avut în dotare mașinuțe care circulau din 15 în 15 minute către plaja hotelului soră și anume Maritim Jolie Ville Golf & Resort. În Sharm el Sheikh există bariere gen filtru la intrarea în zonă și, de asemenea, încă una la intrarea în fiecare hotel.

Trecerea bruscă de la resortul plin de vegetație la deșertul din afara lui este șocantă, dar practic în asta constă și farmecul stațiunii.

Hotelul Maritim Royal Peninsula este situat la 5 km de la aeroport și la 7 km de la golful Naama Bay, aproape de golful Shark Bay. Hotelul asigură transportul în centrul orașului Naama Bay cu microbuze proprii care sunt gratuite și circulă între anumite ore. Camera în care am fost cazați este Executive Room, foarte spațioasă și curată. Dotările în cameră sunt: Baie cu cabină de duș, cadă, 2 chiuvete, wc și bideu, Feohn, Set pentru ceai și cafea, Aer condiționat individual, Televizor cu foarte multe canale în limba engleză, are un canal și în limba română TVR Internațional, Telefon, Mini bar (contra cost), Seif (gratuit), Terasă cu vedere la grădină, În camera se face curățenie – zilnic, Așternuturile sunt schimbate – zilnic inclusiv prosoapele.

Ca dotări și servicii hotelul deține un restaurant unde se servește micul dejun, prânzul și cina, un restaurant a la carte (pentru all inclusiv pe sejur se oferă o masă gratuită a la carte la restaurantul italian, cu mențiunea de a întreba la recepție despre cina gratuită că altfel nu veți afla nimic, sunt foarte secretoși), un restaurant BBQ la piscină (unde se poate lua prânzul), un restaurant contra cost (nu l-am testat). Piscina exterioară care are și jacuzzi, șezlonguri, umbreluțe, prosoape. Bancomat, Sală fitness, Aqua aerobic, Programe de divertisment, Muzică live, Saună (contra cost), Masaj (contra cost), Terenuri de tenis (contra cost), Pentru copii: Piscină, Părculeț.

Plaja hotelului soră nu a fost foarte lată, dar era extrem de liniștită, plină de umbrele de paie, la care sunt repartizate câte 2/4 șezlonguri și o măsuță. De asemenea, există baruri cu servire pe plajă unde se poate servi și prânzul. Plaja nu este foarte aglomerată sau gălăgioasă.

Dezavantajele hotelului: nu are plajă proprie, fiind foarte aproape de aeroport survolau destul de des avioanele deasupra hotelului (nu este total neplăcut), băuturile sunt aduse de chelneri care se mișcă ca ochii mortului.

Avantajele hotelului: Microbuzul gratuit către centru, microbuzul către plajă, camere extrem de spațioase și bine dotate, curățenie impecabilă, mâncare foarte bună și diversificată, la secțiunea dulciuri sunt foarte bine pregătiți.

Excursiile opționale sunt foarte indicate, în cazul în care nu dorești doar plajă, mâncare și liniște. Pentru cei care doresc o vacanță activă, operatorii locali oferă o gama variată de excursii: de la vizitarea obiectivelor culturale (Mănăstirea Sf. Ecaterina și Muntele lui Moise), la diving și aventură în deșert (la Canionul Colorat). Însă eu nu recomand excursiile de la operatorii locali deși sunt mult mai ieftine decât oferă agenția Tez Tour. Egiptenii sunt niște oameni foarte ciudați si vor să scoată de pe turiști și pielea dacă ar putea. În partea de tips-uri voi descrie câte ceva despre egiptenii întâlniți. Ca excursii opționale noi am făcut doar excursie în Cairo (1 zi cu autocarul) și safari Abu Galum. Ambele excursii sunt foarte interesante, vezi tips-uri pentru ele.

Voi atașa un link unde veți putea vedea ofertele Tez Tour pentru excursii opționale și ce conține All Inclusiv primit la hotel.

Curs valutar: 5,4 lire=1 dolar; 7,3 lire=1 euro

TIPS-uri

Suveniruri – În Old Market și Naama Bay sunt foarte scumpe suvenirurile (o piramidă medie și o statuetă medie variază între 30-50 lire egiptene) la comercianți. Însă dacă negociezi la sânge ajungi la 10 lire bucata. La Supermarket în Old Market le găsești la 10 – 15 lire. Deci nu merită țigănia decât daca nu ai ce face și îți place să pierzi timpul. Suveniruri la prețuri foarte bune se găsesc în Cairo (dar trebuie sa știi un pic și calitatea produsului, să nu iei suveniruri din ipsos că ai surpriza ca până acasă să se ciobească), însă nu prea ai timp de pierdut, dacă vrei să vezi și piramidele și să admiri și locurile. De știut faptul că variază prețurile de la un Supermarket la altul, deci uitați-vă în câteva ca să comparați prețurile.

Schimb valutar – Trebuie să numeri cu atenție banii când îi iei, chiar dacă sunt de la bancă sau de la vreun Exchage pentru că au obiceiul să te tragă în piept cu 1-2 lire.

Safari Abu Galum – singurul lucru pe care vă sfătuiesc este să nu luați de la centru de închirieri ochelari, labe, tub și vestă că sunt foarte scumpe (100 de lire închirierea/zi/persoană) și sincer mare lucru nu se găsește în Gaura Albastră.

În speranța că v-au fost utile informațiile, doresc sejur plăcut celor care vor ajunge în Sharm el Sheikh.

Un comentariu:

sejur egipt spunea...

Foarte interesante informatiile despre vacanta in Egipt. Cu siguranta ca le vor fi de folos celor care isi doresc sa viziteze Egiptul.